Boekje over Hotel Pitstop

“Werken in de keuken is afleiding, het houdt me op het rechte pad.” Jaap is een bijzondere, heeft stemmen in z'n hoofd. De door hem genoemde keuken was in Hotel Pitstop. Een arbeidsmatig dagbestedings- en re-integratieproject van Roads, in het centrum van Haarlem. Was, want 1 juli 2021 heeft Hotel Pitstop na 15 jaar haar deuren moeten sluiten. Maar voor wie was Hotel Pitstop en wat heeft het voor deze mensen betekend...

Wie kunnen dat beter vertellen dan nachtportier Jeroen, de deelnemers en werkbegeleider Frans. Deze mensen heb ik in opdracht van Roads geinterviewd en gefotografeerd. Een bijzondere kennismaking met mensen voor wie Hotel Pitstop tot 1 juli 2021 een belangrijk deel van hun leven was. Zoals Sylvia, zij heeft als deelnemer 15 jaar bij Hotel Pitstop gewerkt. “Iedere ochtend met plezier.”

“Eerst broodjes halen bij de Vomar en daarna op de fiets naar de Wilhelminastraat. Croissantjes en pistoletjes, vers gebakken. De tafel voor tien gasten was meestal al gedekt. De gasten? Mensen met psychische klachten die even rust nodig hadden. Uit Haarlem en de rest van het land.” Hotel Pitstop, voor deelnemers én gasten een bijzonder project. De foto's en verhalen zijn verwerkt in een door Roads Print & Pixels geproduceerd boekje.

Een boekje ter afsluiting, maar werkbegeleider Frans heeft een nieuwe locatie voor zijn deelnemers gevonden: ontmoetingscentrum De Schakel in Haarlem-Noord. Daar zorgen zij voor koffie, thee, lunch en diner. Een aanrader voor wie van bijzondere mensen én eerlijk eten houdt. Omeletrolletjes met feta en walnoten, zuurkoolschotel met bolognese gehakt, bonen-linzensalade met gerookte kip, er staat iedere dag iets anders op het menu.